Akkutehdashankkeet Kymenlaaksossa etenevät ja herättävät kiinnostusta alueen yrityksissä. Myös tehtaiden tuleva logistiikka ja aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä, joten järjestimme em. asioista tietotilaisuuden Kotkassa 13.2.
CNGR Haminan tehtaan hankkeesta oli puhumassa kehityspäällikkö Pyry Luukka, (Suomen Malminjalostus Oy). CNGR Advanced Material on maailman johtava katodiaktiivimateriaalin esiasteen valmistaja yli 20% globaalilla markkinaosuudella. Heillä on neljä tuotantolaitosta Kiinassa ja yksi Marokossa. Haminaan valmistuvassa tehtaassa on tarkoitus valmistaa sähköautojen katodien esiastetta Euroopan markkinoille. Vuosituotanto tulee olemaan 60 000 tonnia noin 500 000 täyssähköautoon. Kyseessä on 500 milj. euron investointi, jonka suora työllistävä vaikutus on 150 työpaikkaa ja 120 milj. euroa verotuloja. Hankkeen ympäristölupa on valitusvaiheessa, johon odotetaan ratkaisua mahdollisesti kevään 2025 aikana. Jos lupa pysyy voimassa, laitos aloittaisi toimintansa aikaisintaan 2028-29 aikana.

Easpring Finland New Materials Oy:n Kotkan Keltakallion tehdashanke on jo astetta pidemmällä: ”Ympäristölupa on saanut lainvoiman 5.12.2024, Kotkan kaupunki ja Easpring ovat allekirjoittaneet 50 vuoden maanvuokrasopimuksen 9.1.25 ja hanke sai rakennusluvan helmikuussa. Kemikaalilupa on vielä prosessissa. Rakentamisen on tarkoitus alkaa keväällä 2025 ja hankkeen pääurakoitsija on jo valittu. Toiminnan on määrä alkaa 2026, ensimmäisiä koenäytteitä tehdään jo kesän 2025 aikana”, kertoi HSE manager Risto Kohvakka Easpring Finland New Materials Oy:stä.
Tehdas valmistaa jauhemaista katodiaktiivimateriaalia (cathode active material, CAM), jota tarvitaan akkukennojen valmistamisessa. Tuotantomäärien odotetaan vuosittain yli 750 000 täyssähköauton tarpeeseen. Tehdas työllistää n. 300 henkilöä ja alkuinvestoinnin suuruus on 770 milj. euroa. Pörssilistattu Beijing Easpring Material Technology, yksi maailman johtavista litiumioniakkujen katodimateriaalien kehittäjistä, omistaa yhtiöstä 70 prosenttia. Loput 30 prosenttia omistaa Suomen Malmijalostus, valtion erityistehtäväyhtiö, joka rakentaa vastuullista kaivos- ja akkuarvoketjua Suomeen.
Projektipäällikkö Heikki Olkku Xamkilta kertoi AkKuLOG-Akkuteollisuuden kestävä kuljetuslogistiikka -hankkeesta (Xamk ja LUT yhteishanke), jonka tavoitteita ovat:
- Logistiikan ympäristövaikutusten minimoiminen teollisuudessa rakentamisen ja tuotannon aikana.
- Vaihtoehtoisten polttoaineiden soveltumista akkuteollisuuden logistiikan tarpeisiin, niin materiaalien kuin henkilöliikenteenkin osalta.
Logistiikka-alan yrityksille kiinnostavaa tietoa löytyi hankkeiden tarvitsemista raaka-ainemääristä (lähteenä ympäristölupahakemukset), jotka yhteensä ovat yli 1 milj. tonnia, mikäli kennotehdas -hankekin toteutuisi. Nyt jo vireillä olevien tehtaiden raaka-ainemäärät ovat yli 500 000 tonnia.
Hankkeessa tutkitaan myös vaihtoehtoisia käyttövoimia liikenteen ja logistiikan energiaratkaisuna, sekä vertaillaan tulevaisuuden liikenneratkaisujen kokonaisenergiataloudellisuutta:
– Suurteholataus
– Akunvaihtotekniikka
– Omalla energiavarastolla varustettu traileri
Lisäksi tuotetaan tietoa mahdollisuuksista, joita akkuteollisuus uutena teollisuudenalana luo logistiikka-alalle Kymenlaakson alueella.
Neljäntenä puhujana tilaisuudessamme oli Cursorin senior advisor Jukka Tani, joka kertoi akkuhankkeiden aluetaloudellisista vaikutuksista; mm. Carbon Scape biografiitin tuotannon koelaitoksen sijoittumisesta Kotkan Sunilaan. CarbonScape rakentaa eurooppalaista akkumateriaalien perinteisistä lähteistä riippumatonta toimitusketjua. Koelaitoksesta saatavat kokemukset palvelevat myös yhtiön globaalia laajentumista.
Sunilan tehdasalueen omistaa Stora Enso, joka on maailmanlaajuisesti johtava uusiutuvien materiaalien tuottaja ja CarbonScapen vähemmistöosakas. Stora Enso vuokraa osan Sunilan tehdasalueesta CarbonScapen käyttöön.
CarbonScape tekee parhaillaan teknistä suunnitteluselvitystä ensimmäiselle koelaitokselleen ja samalla ensimmäiselle tuotantolaitokselleen. Tavoitteena on aloittaa laitoksen rakentaminen 2025 ja näytetuotanto vuonna 2026. Hankkeen työllistävä vaikutus on n. 50 työpaikkaa.
Alueellisena kehitysyhtiönä Cursor on tehnyt paljon työtä akkuklusterin toteutumiseksi, ja edelleen on tavoitteena löytää toimija kennotehtaan alueelle saamiseksi. ”Suomen ja Kymenlaakson valtteja teollisten investointien houkuttelemiseksi ovat vakaa investointiympäristö, prosessiteollisuuden osaaminen, yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Euroopan toiseksi halvin sähkö sekä se että me suomalaiset olemme maailman vastuullisin kansa” kiteyttää Tani.
Akkuhankkeiden toimittaja- ja yhteistyökumppaneiden rekisteriin voi ilmoittautua täältä:
Rekisteröidy yhteistyökumppaniksi
Tilaisuus oli osa Finnhubin Tietohub –hanketta, jota rahoittaa Kymenlaakson liitto AKKE määrärahasta.