Oikean rahoituskumppanin osoite riippuu hankkeen yksityiskohdista. Rahoitus on ajankohtainen kysymys yhä useammalle Ukrainan markkinaa ja jälleenrakentamista tutkivalle yritykselle, mutta rahoitusratkaisuja ei aina ole helppo ymmärtää. Seuraavassa läpileikkaus keskeisistä Ukrainan-kaupan ja hankkeiden rahoittajista Suomessa:
Nordic Investment Bank on Pohjoismaissa ja Baltian maissa toimiva kansainvälinen rahoituslaitos, joka tarjoaa pitkäaikaista rahoitusta kestävän kehityksen hankkeisiin. Rahoitusosuus on korkeintaan puolet koko hankkeesta ja vähintään 10 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä Ukraina ei täytä NIB:n suoran rahoituksen kriteereitä, mutta NIB toimii mielellään kumppaneidensa kautta ja fasilitaattorina Ukraina-hankkeissa.
Business Finland tarjoaa neuvontaa ja rahoitusta kansainvälistymisen eri vaiheisiin, tutkimukseen ja kehittämiseen. Ukrainassa kyseeseen voi tulla esimerkiksi uuden markkinan tutkimiseen ja tuotteen pilotointiin tarkoitetut rahoitusratkaisut.
Finnvera myöntää vientitakuita Suomen valtion myöntämän tappionkorvauksen avulla. Ukrainaa varten Finnvera on saanut valtiolta erityisen tappiokorvausmäärärahan, joka on tälle vuodelle 50 miljoonaa euroa ja nousee mahdollisesti ensi vuodeksi sataan miljoonaan euroon. Tarjolla on esimerkiksi luottovakuutuksia, remburssitakuita ja ostajaluottotakuita.
Finnpartnership on ulkoministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima liikekumppanuusohjelma. Ukrainan kohdalla liikekumppanuustuen määrää nostettiin vuonna 2023 ja se on 85 prosenttia hyväksytyistä hankekustannuksista. Tukea voi hakea aivan hankkeen alusta henkilökunnan koulutukseen ja olemassa olevan liiketoiminnan laajentamiseen.
Nefco on pohjoismainen vihreä pankki ja kansainvälinen rahoituslaitos, joka rahoittaa muun muassa vihreää siirtymää Itä-Euroopassa. Ukrainassa rahoitus kohdistuu tällä hetkellä paikallisen julkisen sektorin hankkeisiin, kuten kouluihin ja kriittiseen infrastruktuuriin. Yksityisen sektorin rahoitusta jatketaan tilanteen salliessa.
Finnfund on Suomen valtion enemmistöomistama kehitysrahoituslaitos, joka tekee sekä laina- että pääomamuotoisia investointeja yksityisiin yrityksiin kehittyvillä markkinoilla. Hankkeissa on usein mukana suomalaisia yrityksiä, joko sijoituskohteena (suomalaisomisteinen yritys kehittyvässä maassa), tai tavaroiden ja palveluiden toimittajana. Finnfund toteuttaa 1–25 m€ suuruisia sijoituksia. Finnfund on hankkeissa aina vähemmistösijoittaja, joten hankkeiden kokonaisinvestoinnit yleensä vähintään viiden miljoonan euron luokkaa.
Lähde: eastcham.fi => lisätiedot elina.multanen@finnhub.fi tai suoraan yhteys EastCham Finland kauppakamariyhdistykseen